Rehberlik ve Psikolojik Danışma

06.12.2022 130

Rehberlik, kişinin kendini tanımasını ve bir bütün olarak gelişimini hedefler. Okul Psikolojik Danışmanı öğrencileri her yönüyle gözlemler ve bütün gelişim alanlarını dikkate alarak yaklaşır.

Rehberlik saatlerinde yaş düzeylerine uygun olarak aynı amaç doğrultusunda farklı etkinlikler yapılır. Öğrencilere ihtiyaçları doğrultusunda seminerler verilerek veya bireysel ya da grup rehberliği yapılarak öğrencilerin gelişimine katkı sağlanır.

Okul Psikolojik Danışmanının elinde bütün problemleri çözecek bir sihirli değnek yoktur. Okul Psikolojik Danışmanı problemi kendisi çözmek yerine iş birliğiyle çözüm sürecine yardımcı olur; gerektiğinde yönlendirme yapar.

Rehberlik Servisinin Amacı

Öğrencinin yaşamında bilginin, başarının yanı sıra düşünce ve davranış hazırlığının da önemli bir etken olduğundan hareketle yola çıkan Rehberlik Servisi, öğrencilerin gelişim süreci içinde karşılaştıkları güçlükleri problem haline dönüşmeden çözmelerine yardımcı olmayı amaçlar. Kendini tanıyan, uyum ve iletişim becerisine sahip, çevresine duyarlı, mutlu, sağlıklı, yaratıcı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunur.

Rehberlik Servisi İlkeleri

• Gizlilik

• Gönüllülük

• Süreklilik

• Kişi haklarına saygı

• Güven

• Bireyin değerliliği, özerkliği

• İşbirliği

Rehberlik Servisi Ne Değildir?

• Bireyin yapamadıklarını onun adına yapmaz.

• Disiplin, yargılama ya da ceza merkezi değildir.

• Probleminizi kendisi sizin yerinize çözmez.

Rehberlik Servisine Başvuru

• Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin serbestçe başvurabileceği bir birimdir. Okulumuzda Rehberlik Servisine başvurabileceğiniz konulardan bazıları;

• Biriyle paylaşma ihtiyacı duyduğunuz duygu ve düşünceleriniz varsa,

• Eşinizle/Çocuğunuzla/Arkadaşınızla nasıl konuşacağınızı, kendinizi nasıl ifade edeceğinizi bilemiyorsanız,

• Arkadaşlık kurmakta veya arkadaşlarınızla yaşadığınız sorunları çözmekte zorlanıyorsanız,

• Zamanı yönetmekte, öfkenizi kontrol etmekte, duygularınızı ifade etmekte, karar vermekte vb. durumlarda zorlanıyorsanız,

• Kendinizi geliştirmek, gerçekleştirmek istiyorsanız,

Bu ve bunlara benzer birçok konuda rehberlik servisine başvurabilirsiniz.